Usein kysyttyä Gammeldags-käsittelystä

Usein kysyttyä Gammeldags-tuotteista

Puulla on luonnollinen kellastumisprosessi, mutta puun käsittely Gammeldagsin Puulipeällä auttaa pysäyttämään puun kellastumisen ja tekee siitä samalla kovemman. Lipeäkäsittely sopii vastahiotuille puulattioille, paneeleille, huonekaluille jne., jotka on valmistettu havupuusta, kuten männystä, kuusesta ja lehtikuusesta.
Myös lipeöinti saattaa saada puupinnan näyttämään alkuun kellertävältä, mutta tästä ei ole syytä huolestua. Keltainen pinta syntyy, kun pinnan soluseinissä olevat rasvat huuhtoutuvat pois. Muutaman viikon kuluttua keltainen sävy häviää, pinta vaalenee ja pysyy vaaleana.

Puupinnan lipeöinti on esikäsittely, mikä tarkoittaa, että myös pinta on aina viimeisteltävä. Loppukäsittelynä voidaan käyttää erilaisia tuotteita riippuen haluamastasi ulkonäöstä ja tuntumasta.

Mattojen ja huonekalujen alle muodostuva kellertävä sävy johtuu luonnollisesta pimeäkellastumisesta. Tämä on seurausta siitä siitä, että auringon UV-valo ei pääse kosketuksiin pinnan kanssa. Kun alue taas altistetaan valolle, palautuu pinta ympäröivän lattian sävyyn ajan myötä.
Pimeäkellastuminen on voimakkainta uusilla pinnoilla, ja ilmiön voimakkuus vähenee vuosien kuluessa.

Käsittelemätön puu, vanha tai uusi, on aina hiottava ennen pintakäsittelyä.
Hionta on hyvä tehdä huolella, jotta puulle saadaan avoin ja tasainen pinta, johon levitettävä aine pääsee hyvin imeytymään. Hiomakoneen valinta määrää, mitä hiomapaperia käytetään, mutta nyrkkisääntönä hionnassa käytetään kaikki paperikarkeudet 40 – 60 – 80 – 100 – 120. Viimeinen hiontakarkeus havupuulle on 100 ja lehtipuulle 120.