Puulipeä

Vaaleaksi lipeäidyllä mäntylankkulattialla marmorinen pöydänjalka ja viltin kulma

Puulipeä

Lipeällä on pitkät perinteet puun käsittelyssä ja käytöstä pintojen puhdistusaineena.
Vaikka lipeä saatetaan mieltää vaikeaksi ja vaaralliseksi käsitellä erityisesti sen emäksisyyden takia, on se oikein käytettynä varsin helppo ja luonnollinen tapa käsitellä puuta.
Lipeä on ominaisuuksiltaan nopeasti biohajoavaa, ja oikein käytettynä se on pitkäkestoinen ja tehokas puunsuoja. Lipeää käytetään yleisesti myös ekologisten tuotteiden valmistuksessa sen helppouden ja valmistuksen myrkyttömyyden vuoksi.

Puulipeä on puupintojen esikäsittelyaine, jolla pyritään lisäämään puun kovuutta ja käsittelyn kestävyyttä, samalla puupinta saa suojaa auringon UV-valolta.
Toivotun loppukäsittelyn mukaisesti pintaan valitaan joko kalkkia sisältävä perinteinen puulipeä tai kalkiton puulipeä.

Puulipeän tuotekuva

Gammeldags Puulipeä

TUOTTEET: Väritön, Valkoinen

Havupuupintojen esikäsittelyyn ennen pinnan varsinaista pintakäsittelyä.

Väritön puulipeä ja väritön pintaöljy sävykuva

Väritön lipeä + väritön viimeistely

Väritön lipeä ja valkoinen pintaöljy sävykuva

Väritön lipeä + valkoinen viimeistely

Valkoinen lipeä ja väritön pintaöljy sävykuva

Valkoinen lipeä + väritön viimeistely

Valkoinen lipeä ja valkoinen pintaöljy sävykuva

Valkoinen lipeä + valkoinen viimeistely

OMINAISUUDET

  • Hidastaa puun luonnollista värinmuutosta
  • Tekee puusta kovemman
  • Parantaa öljyn imeytyvyyttä puuhun
Kalkittoman puulipeän tuotekuva

Gammeldags Puulipeä, kalkiton

Havupuupintojen esikäsittelyyn ennen pinnan varsinaista pintakäsittelyä värillisillä öljyillä tai öljyvahoilla.

Kalkittomalla lipeällä esikäsitelty puu

OMINAISUUDET

  • Hidastaa puun luonnollista värinmuutosta
  • Tekee puusta kovemman
  • Parantaa öljyn imeytyvyyttä puuhun
  • Tasaa ja voimistaa sävytystä
  • Säästää aikaa kun kalkkia ei tarvitse hiertää pois

Mitä lipeäkäsittelyn päälle?

Puulipeä on erittäin juoksevaa ja vaatii sekoittamista koko käsittelyn ajan. Se on kuitenkin myös äärettömän helppoa levittää. Lipeää levittäessä on käytettävä suoja-varusteita, jotta emäksistä lipeäliuosta ei pääse iholle, vaatteisiin tai silmiin. Myös ympäristöä on hyvä suojata aina tarpeen mukaan.
Lipeä levitetään lipeäsiveltimellä tai tuuhealla keinokuitusiveltimellä. Ainetta levitetään runsaasti ja mahdollisimman tasaisesti. Etenkin värittömät lipeät kellastuttavat pintaa käsittelyvaiheessa, mutta kuivuessa puupinta vaalenee takaisin alkuperäiseen. Lopullinen väri tulee kuitenkin esiin vasta noin kuukauden kuluttua lipeän ja pintatuotteen levittämisestä.

Usein kysyttyä Puulipeästä

Puulla on luonnollinen kellastumisprosessi, mutta puun käsittely Gammeldagsin Puulipeällä auttaa pysäyttämään puun kellastumisen ja tekee siitä samalla kovemman. Lipeäkäsittely sopii vastahiotuille puulattioille, paneeleille, huonekaluille jne., jotka on valmistettu havupuusta, kuten männystä, kuusesta ja lehtikuusesta.
Myös lipeöinti saattaa saada puupinnan näyttämään alkuun kellertävältä, mutta tästä ei ole syytä huolestua. Keltainen pinta syntyy, kun pinnan soluseinissä olevat rasvat huuhtoutuvat pois. Muutaman viikon kuluttua keltainen sävy häviää, pinta vaalenee ja pysyy vaaleana.

Puupinnan lipeöinti on esikäsittely, mikä tarkoittaa, että myös pinta on aina viimeisteltävä. Loppukäsittelynä voidaan käyttää erilaisia tuotteita riippuen haluamastasi ulkonäöstä ja tuntumasta.

Tärkeintä on, että lattia hiotaan ennen minkäänlaista pintakäsittelyä. Uudessa lattialaudassa on luonnonhartseja, jotka istuvat puun pinnalla ja estävät pintatuotteita imeytymästä puuhun. Kun halutaan, että mänty ei kellastu ajan myötä, kannattaa mäntylauta ensin lipeöidä. Lipeöinnin jälkeen lattian voi viimeistellä suopakäsittelyllä, Timberex öljyllä tai Osmo Color Öljyvahalla.
Lipeä antaa uudenlaisen ilmeen lattialle. Tästä esimerkkinä kuvan kaksi lautaa, jotka molemmat on öljytty Timberexin kevyesti valkaistulla lattiaöljyllä. Vasemmanpuoleinen lauta on lisäksi esikäsitelty värittömällä puulipeällä.

Sitä on mahdotonta sanoa etukäteen. Vanha ja uusi mäntylattia voivat näyttää täysin erilaisilta, vaikka puu onkin samaa. Suosittelemme testaamaan käsittelyä ensin pienellä alueella ja mahdollisesti sopeuttaman lipeöintiä ja/tai viimeistelyä, jotta vanhan puun ajan myötä saama patina voidaan huomioida.

Mattojen ja huonekalujen alle muodostuva kellertävä sävy johtuu luonnollisesta pimeäkellastumisesta. Tämä on seurausta siitä siitä, että auringon UV-valo ei pääse kosketuksiin pinnan kanssa. Kun alue taas altistetaan valolle, palautuu pinta ympäröivän lattian sävyyn ajan myötä.
Pimeäkellastuminen on voimakkainta uusilla pinnoilla, ja ilmiön voimakkuus vähenee vuosien kuluessa.

Käsittelemätön puu, vanha tai uusi, on aina hiottava ennen pintakäsittelyä.
Hionta on hyvä tehdä huolella, jotta puulle saadaan avoin ja tasainen pinta, johon levitettävä aine pääsee hyvin imeytymään. Hiomakoneen valinta määrää, mitä hiomapaperia käytetään, mutta nyrkkisääntönä hionnassa käytetään kaikki paperikarkeudet 40 – 60 – 80 – 100 – 120. Viimeinen hiontakarkeus havupuulle on 100 ja lehtipuulle 120.

Kyllä, jos toistat lipeäkäsittelyn, saat valkoisemman lattian. Lipeäkäsittely on mahdollista tehdä kahteen kertaan ennen pinnan viimeistelyä suopakäsittelemällä, öljyämällä tai öljyvahaamalla. Valitsemalla lipeällä esikäsitellylle pinnalle valkoista pigmenttiä sisältävän pintakäsittelyaineen, pysyy lipeöity pinta mahdollisimman muuttumattomana.