Suopakuuraus

Suopakuuraus

16.09.2023 — blogi

Harja ja lattialiina

Suovan käytöllä on pitkät perinteet puulattioiden käsittelyssä ja etenkin Ruotsissa lattioiden suopakuuraus on yhä erittäin suosittua.

Suopakuurauksella halutaan säilyttää puun vaaleuden ja puhtauden tuntu, ja se sekä puhdistaa että muodostaa suojaavan ja likaa hylkivän pinnan puulle. Suopakuuraus sopii vielä käsittelemättömille tai aiemmin puulipeällä esikäsitellyille puupinnoille, etenkin puulattioihin ja portaisiin, ja suopaa voi käyttää sekä uusille että vanhoille puupuhtaille pinnoille.

Suopa jättää puupinnan silkkisen sileäksi, miellyttävän pehmeän ja lämpimän tuntuiseksi. Pinnan ylläpitoon suopakuurausten välillä riittää imurointi ja pyyhintä. Jos pinta tarvitsee pesua, kannattaa puhdistusaineeksi valita puusuopa.

Uudelleenkäsittelyä suovalla pinta tarvitsee kuitenkin aika ajoin, jotta pinnan suojaavuus säilyy hyvänä.

Suopakuuraus käytännössä

Gammeldagsin Puusuopa suojaa lattiapintaa soijarasvojen avulla. Nestemäinen suopatiiviste laimennetaan haaleaan tai kylmään veteen, jotta kuuratessa puun nukka ei nouse pystyyn. Lämpimän veden käyttö suovan laimennuksessa saattaa myös saada puun näyttämään harmaalta. Suopaa ei myöskään tule koskaan käyttää laimentamattomana.

Decorative image

Suopakuuraus sekä puhdistaa että vaalentaa puupintaa.

Kuurauskäsittely aloitetaan aina puupinnan lakaisulla tai imuroimisella puhtaaksi ennen varsinaista kuurausta. Pinnan voi myös esikäsitellä Gammeldagsin puulipeällä haluttaessa.

Työvälineiksi suopakuuraukseen tarvitaan muovinen ämpäri, kuurausharja sekä lattialiinoja. Kostutettu lattia kuurataan puun syiden suuntaisesti muutama lauta kerrallaan. Heti kuurauksen jälkeen pinta pyyhitään ensin kostealla ja sitten kuivalla liinalla.

Suopakäsittely sekä puhdistaa että vaalentaa puupintaa. Se ei kuitenkaan estä puun kellastumista pidemmässä ajassa.

Suopakuuratun pinnan ominaisuudet

Suopakuuraus vaatii uusimista kohteesta ja käytöstä riippuen vuosittain tai harvemmin. Erilaiset puumateriaalit reagoivat suopakäsittelyyn eri lailla ja esimerkiksi mäntylankut kellastuvat ja tummenevat kuusilankkuja nopeammin kuurauksesta huolimatta. Tätä muutosta voidaan entisestään hidastaa lipeäkäsittelyllä. Myös vanha hiottu puupinta voi nostaa yllätyksiä esille, ja puussa olevat huomaamattomat tahrat ja virheet voivat korostua suopakäsittelyssä.

Tästä kaikesta huolimatta suopakuuraus on siihen kuluvan ajan ja vaivan arvoista. Muutos kuuratussa lattiassa tapahtuu lähes heti ja suovan tuoksu saavat kodin tuntumaan puhtaalta ja uudelta. Pehmeän silkkimäinen pinta jalkojen alla on tietysti itsestäänselvyys!

Puusuovan tuotekuva

Gammeldags Puusuopa

TUOTTEET: Väritön, Valkoinen

Soijarasvoja sisältävä suopa sisäpuupintojen saippuakäsittelyyn ja siivoukseen.

OMINAISUUDET

  • Yksi tuote sopii sekä pintakäsittelyyn että puhdistukseen
  • Tekee puusta miellyttävän sileän
  • Turvallinen käyttää
  • Liuotteeton
  • Riittoisa