Puun valkaisu
16.09.2023 — blogi
Vaalea, uusi puupinta on kaunis. Puulle on kuitenkin ominaista, että sen väri muuttuu ajan oloon auringon uv-säteilyn vaikutuksesta. Tämä muutos on puulajikohtainen, ja se kannattaakin ottaa huomioon puumateriaalia valittaessa. Suomessa paljon käytetyt havupuut, mänty ja kuusi, kellastuvat ja punertuvat ikääntyessään. Tätä puun luontaista värinmuutosta on vaikea poistaa kokonaan, mutta sitä voidaan ehkäistä ja hidastaa lipeäkäsittelyllä.
Etenkin lattiapinnoilla skandinaavinen puun vaaleus halutaan usein säilyttää mahdollisimman pitkään. Luonnollisen vaalea tai valkaistu puupinta saadaan lipeäkäsittelyllä. Toisin kuin puupinnan värjäämisessä, lipeäkäsittelyllä vaikutetaan suoraan puuhun, jolloin puusta tulee hitaammin muuttuva, kovempi ja siten kestävämpi. Käsittely ei vaadi erityistaitoja tai -laitteita, mutta pinta tulee hioa ennen käsittelyä.
Gammeldags Puulipeää suositellaan havupuupinnoille, kuten männylle, kuuselle ja lehtikuuselle. Sitä voidaan käyttää lattioiden lisäksi myös esimerkiksi huonekalupintojen esikäsittelyyn. Puulipeän käyttö on yksinkertaista ja sen levitys helppoa. Käsittelyn aikana on kuitenkin syytä käyttää suojalaseja ja suojata kädet kumihanskoilla.
Lattian lipeäkäsittely
Lipeöintiä aloitettaessa on tärkeää saada kaikki lipeäpakkauksen sisältämä valkoinen pigmentti sekä kalkki mukaan käsittelyyn: Lipeäpurkkia ravistetaan ensin hyvin ja osa sisällöstä kaadetaan ämpäriin. Korkki laitetaan sitten uudestaan kiinni ja ravistetaan taas ennen uutta kaatoa. Tämän vaiheen joutuu tekemään muutamaan kertaan, jotta purkki saadaan täysin tyhjäksi.
Käsittelyn aikana lipeää on myös sekoitettava jatkuvasti, jotta liuos pysyy tasalaatuisena, mutta muuten levitys onkin sitten vaivatonta.
Valkoinen lipeä levitetään hiotulle, puupuhtaalle ja pölyttömälle pinnalle paksulla keinokuitusiveltimellä. Levitys tapahtuu puunsyyn suuntaisesti, ja ainetta käytetään runsaasti. Levitettäessä pintaan jääneet pienet harjanjäljet eivät tule lopputuloksessa näkymään, eli niistä ei kannata tässä vaiheessa huolta kantaa. Ainemäärän kuitenkin on oltava kauttaaltaan tasainen.
Levityksen jälkeen lipeä jätetään kuivumaan puuhun rauhassa. Kuivumisaikaan vaikuttaa muun muassa lämpötila, jonka on hyvä olla vähintään 15 °C lattianrajassa. Kuivuessaan puupinnalle nousee kalkkipölyä ja pigmenttiä, joka on poistettava ennen öljyämistä. Kun lipeä on täysin kuivunut, käy tämä helposti tukeen kiinnitettävän punaisen hankauslevyn avulla. Pintaa hangataan, kunnes kalkki ja pigmentti irtoaa, ja lopputulos näyttää tasaiselta. Lopuksi pinta vielä puhdistetaan imuroimalla. Tämän jälkeen puun esikäsittely on tehty, ja pinta on valmis jatkokäsiteltäväksi.
Valkoinen puulattia
Lipeäkäsittely ei itsestään suojaa puuta, vaan lipeällä esikäsitelty pinta on suopakäsiteltävä tai öljyvahattava Osmo Color Öljyvahalla tuotteiden perusohjeen mukaisesti. Pinnan sävyyn voidaan vaikuttaa sen mukaan, valitaanko viimeistelyyn väritön vai värillinen tuote. Jos halutaan taittaa vaaleutta pois luonnollisempaan suuntaan, pintakäsittely tehdään värittömällä. Jos taas toivotaan enemmän vaaleutta tai valkoisempaa pintaa, valitaan viimeistelyyn valkoinen pintatuote.
Väritön lipeäkäsittely
Valkoisen lipeän lisäksi Gammeldags-puulipeäsarjassa on väritön lipeä sekä kalkiton ja väritön lipeä. Näistä värittömään pintaan pyrittäessä käytetään perinteistä, kalkkia sisältävää lipeää. Vaikka pinta käsitellään värittömillä tuotteilla, vaikuttavat ne kuitenkin puun sävyyn käsittelyvaiheessa, mutta hidastavat jatkossa puun luonnollista värinmuutosta.
Kalkiton puulipeä taas toimii esikäsittelyaineena puupinnoille, jotka halutaan sävyttää. Pinnan käsittely kalkittomalla lipeällä hidastaa ajan oloon tapahtuvaa värinmuutosta, mutta samalla voimistaa ja tasaa väritulosta ja kiinnittää pigmentin puuhun entistäkin paremmin. Kalkittoman lipeän levitys on helppoa, eikä pinta vaadi kuivuttuaan hiertämistä vaan värillinen öljy, Osmo Color Öljypetsi tai Osmo Color Öljyvaha levitetään suoraan kuivuneelle pinnalle.
Vinkki
Lue Maiju Sahan kokemuksia lattian lipeäkäsittelystä.